Onderwijs

De ochtendspits op de A12 Arnhem - Zevenaar wordt steeds drukker. Zeker nu we na corona weer vaker naar school of de universiteit mogen komen. Zowel voor scholieren en studenten, als voor docenten en andere medewerkers van onderwijsinstellingen. Daarom is het goed dat we weer kijken hoe we slim kunnen reizen. Daarmee kom je op tijd voor je lessen of voor je werk, en reis je zo ontspannen mogelijk. Én je helpt mee om jouw onderwijsinstelling en de wegen in de regio bereikbaar te houden.

Bus streekvervoer

Plan jouw reis slim

Reis jij op weg naar school of studie over de A12 Arnhem – Zevenaar, of de wegen daar omheen? Gebruik dan de routeplanner hieronder op de pagina om te zien hoe druk het is op jouw route. En of er bijvoorbeeld werkzaamheden gepland staan. Is het druk op de weg? Bekijk dan jouw mogelijkheden om anders naar jouw recreatiebestemming te reizen. Toch met de auto? Check dan voor vertrek de drukte op de weg en kies de slimste route.

Hoe druk is het morgen onderweg?

Check vooraf de drukte op de weg met onze interactieve kaart, of vink een van de andere opties aan om jouw reisalternatieven te zien.

Zo help jij als onderwijsinstelling jouw studenten en docenten slimmer te reizen:

  • Kijk of je start- en eindtijden en onderwijsuren kunt spreiden. Dan kunnen jouw studenten en personeel hun reistijd slim kiezen en hoeven zij niet perse niet in de spits te reizen
  • Zet (structureel) digitale lesmethoden in, zodat studenten op afstand lessen kunnen bijwonen
  • Kijk kritisch naar het parkeerbeleid en stimuleer hierdoor minder gebruik van auto’s
  • Stimuleer het gebruik van OV, de (elektrische) fiets of de inzet van shuttles

Mobiliteitsmakelaar

Als werkgever bij een van de onderwijsinstellingen in de regio Arnhem, De Liemers en de Achterhoek kun je ook een beroep doen op de mobiliteitsmakelaar van A12 Slim Reizen. Zijn advies is gratis. De mobiliteitsmakelaar kan een analyse maken van jouw situatie. Hij denkt graag met je mee welke mobiliteitsmaatregelen passen bij jouw organisatie en werknemers. Denk aan het verbeteren en verduurzamen van jullie woon-werkverkeer door fietsen naar het werk te stimuleren. 

Campusaanpak 

De gemeente Arnhem onderzoekt de mogelijkheden om met een integrale campusaanpak de ochtendspits minder druk te maken. Doel is om hiermee de campus voor studenten en medewerkers structureel beter bereikbaar te maken. Er wordt gewerkt aan maatregelen die ander reisgedrag stimuleren, zoals slimmere roosters, fietsstimulering, handigere infrastructuur of afspraken met de aanbieders van het OV. Dit leidt aantoonbaar tot ander reisgedrag, zo blijkt bijvoorbeeld uit de campusaanpak Heijendaal, een samenwerking tussen onderwijsinstellingen, vervoersbedrijven en gemeenten rond de campus.

TIPS

Tips Fiets

Pak de fiets of e-bike

Op de fiets naar je werk? Wie weet is de e-bike wat voor jou. En kun je misschien een Fiets van de zaak krijgen? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden vanuit de fietsaanpak van jouw organisatie.

Reken uit wat de voordelen zijn van fietsen naar je werk, bijvoorbeeld hoeveel meer bewegen jou oplevert. Dat kan met de rekentool  van Werken in Beweging (Fietsersbond)

Vlot en veilig naar werk, school, winkels of leuke uitjes rond de A12? Via de snelfietspaden in de regio Arnhem, Liemers en Achterhoek omzeil je de drukte en fiets je sneller naar je plaats van bestemming.

Of combineer het openbaar vervoer met de OV-fiets, om voor de deur aan te komen op jouw bestemming.

Bekijk je route met deze fietsrouteplanners: de Routeplanner van de Fietserbond (ook als app) of de Fietsrouteplanner van de ANWB.

 

Tips Klok

Vertrek eerder of later

Door eerder of later te vertrekken, vermijd je drukke momenten in het verkeer. Bijvoorbeeld wanneer het druk is op de A12. Wanneer je net voor of na de spits vertrekt, kun je jezelf al veel tijd en ergernis besparen. Zonder dat je je dagplanning meteen helemaal hoeft aan te passen. Check de verkeersdrukte voor vertrek, bijvoorbeeld met de routeplanner op onze homepage.

Op steeds meer plaatsen vind je 'werk-hubs': locaties waar je even kunt gaan werken, met wifi en andere werkfaciliteiten en wat lekkers te eten of drinken erbij. Zo kun je bijvoorbeeld even een tussenstop maken om drukte op de weg af te wachten en dan weer verder te reizen. Of af en toe een dagdeel aan de slag gaan op een locatie dichterbij huis, zodat je de reisafstand kunt beperken.

Tips Werkplek

Werk zoveel mogelijk thuis

Moet je echt op je werk zijn, of kun je ook af en toe thuis aan het werk? Een rustige werkplek thuis, minder afleiding en meer flexibiliteit in je dagindeling: thuiswerken biedt veel voordelen. Dat hebben veel mensen gemerkt toen we vanwege Covid maandenlang zoveel mogelijk moesten thuiswerken. Maar ook nu we weer meer naar het werk mogen komen, kan het slim zijn een deel van je werkweek thuis te blijven werken. Zo help jij mee de verkeersdrukte op de A12 te beperken en blijft de regio goed bereikbaar en leefbaar.

Tips voor thuiswerken en slim reizen vind je bij de campagne Zo werkt het

Tips Fiets

Fiets van de zaak

Sinds 1 januari 2020 is het makkelijker om werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak. Ook ondernemers zelf kunnen gebruik maken van de fiscale regeling Fiets van de zaak. Voor meer info kijk je op deze website.

Tips Werkplek

Reis alleen als het echt nodig is, vergader online

Wees kritisch op afspraken op locatie: is het echt noodzakelijk om die reis te maken? Aansluiten bij een vergadering via videobellen is inmiddels heel normaal. Bekijk samen wanneer het goed is om met elkaar om tafel te gaan zitten, of dat online vergaderen net zo handig is. Zo kun je jezelf veel reistijd en kosten besparen. En je vermijdt de drukte onderweg.

Tips Auto

Samen reizen en vervoer delen

Samen reizen is leuker en goedkoper. Samen rijden of samen fietsen regel je makkelijk via Toogethr.

En waarom zou je altijd zélf een auto voor de deur moeten hebben, als je er ook een kunt huren of lenen? Dat bespaart jou ruimte en veel kosten voor onderhoud en verzekering. Heb je een deelauto nodig, dan vind je die van de verschillende aanbieders op Ritjeweg!

Actuele reisinformatie

Kaart werkzaamheden
Bekijk de actuele werkzaamhedenBekijk de actuele werkzaamheden

Plan jouw ideale reis


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn