Onderwijs

Als onderwijsinstelling is het reisgedrag van studenten en docenten misschien niet direct je core business. Toch is er alle reden om als schoolleiding, maar ook als werkgever invloed te willen hebben op hun reisgedrag. Druk op de bereikbaarheid van de locatie(s) geeft druk op het functioneren van het onderwijs en het welbevinden van studenten en medewerkers. Tel daarbij op het kostenaspect en de aantrekkelijkheid van een (regionale) opleiding. Maar dat niet alleen: een leefbare toekomst vraagt herbezinning op ons reisgedrag.

De ochtendspits wordt steeds drukker. Het is elke dag dan ook weer een opgave om iedereen op tijd op de gewenste plek te krijgen. Om de onderwijslocaties in de regio’s Arnhem, Liemers en Achterhoek goed bereikbaar te houden, is het belangrijk dat scholieren, studenten en docenten slimmer gaan reizen. Wat kun je als schoolleiding doen om slimmer reisgedrag te stimuleren?

Hoe motiveer ik scholieren, studenten en docenten slimmer te reizen?

  • Overweeg spreiding van onderwijsuren, zodat studenten en personeel niet in de spits reizen
  • Zet (structureel) digitale lesmethoden in, zodat studenten op afstand lessen kunnen bijwonen
  • Kijk kritisch naar het parkeerbeleid en stimuleer hierdoor minder gebruik van auto’s
  • Stimuleer het gebruik van OV, de (elektrische) fiets of de inzet van shuttles

Voordelen van slim reizen

  • Iedereen op tijd op de gewenste plek
  • Jouw onderwijslocatie blijft ook de komende jaren goed bereikbaar voor (nieuwe) leerlingen
  • Je helpt vanuit je voorbeeldfunctie als onderwijslocatie mee de regio bereikbaar te houden
  • De gezondheid van je scholieren, studenten en docenten gaat vooruit als ze vaker de fiets pakken
  • Jouw school of opleiding helpt mee de CO2-uitstoot in de regio verder terug te dringen

Mobiliteitsmakelaar

Als werkgever kun je ook een beroep doen op de mobiliteitsmakelaar die graag met je meedenkt. Zijn advies is gratis. Maak eens een analyse van de huidige situatie. De mobiliteitsmakelaar bekijkt welke mobiliteitsmaatregelen passen bij jouw organisatie en werknemers. Een belangrijke maatregel is het verbeteren en verduurzamen van woon-werkverkeer bijvoorbeeld door fietsen naar het werk te stimuleren. 

Campusaanpak

De gemeente Arnhem onderzoekt de mogelijkheden voor een integrale campusaanpak. Die moet leiden tot minder drukte in de ochtendspits. Doel is een structurele verbetering van de bereikbaarheid van de campus voor studenten en medewerkers. Er wordt gewerkt aan maatregelen die ander reisgedrag stimuleren. Denk aan roostering, fietsstimulering, infrastructuur of afspraken met het OV. Deze maatregelen leiden aantoonbaar tot ander reisgedrag, zo blijkt bijvoorbeeld uit de campusaanpak Heijendaal. Daarbij werken onderwijsinstellingen, vervoersbedrijven en gemeenten nauw samen.

Plan je reis slim

Laat scholieren, studenten en docenten slim vooraf hun reis plannen met de routeplanner hieronder, 'Plan jouw ideale reis'. En bekijk of er bijvoorbeeld werkzaamheden gepland staan. Is het nu druk op de weg? Kijk dan of je later op pad kunt gaan. Toch met de auto? Check dan voor vertrek de drukte op de weg en kies de slimste route. 

TIPS

Tips Fiets

Pak de fiets of e-bike

Vlot en veilig naar werk, school, winkels of leuke uitjes rond de A12? Via de snelfietspaden in de regio Arnhem, Liemers en Achterhoek omzeil je de drukte en fiets je sneller naar je plaats van bestemming.

Of check je routes via deze fietsrouteplanners: de Routeplanner van de Fietserbond (ook als app) of de Fietsrouteplanner van de ANWB.

Misschien kun je de fiets ook combineren met het OV? Zo neem je je fiets mee in het OV. Op verschillende plaatsen kun je ook (elektrische) fietsen huren en delen. Bekijk hier de beschikbaarheid van OV-fietsen.

Tips Bus

Reis alleen als het écht nodig is

Wees kritisch op afspraken op locatie en vraag jezelf af of die reis maken écht noodzakelijk is. Aangeven dat je via videobellen aansluit bij een meeting is inmiddels heel normaal. Je vermijdt de drukte en bespaart op reistijd en kosten.

Tips Klok

Vertrek eerder of later

Door eerder of later te vertrekken, vermijd je drukke momenten in het verkeer. Bijvoorbeeld wanneer het druk is op de A12. Wanneer je net voor of na de spits vertrekt, kun je al veel drukte voorkomen, zonder dat je je dagplanning veel hoeft aan te passen. Check de verkeersdrukte voor vertrek, bijvoorbeeld met de routeplanner op onze homepage.

Tips Werkplek

Werk zoveel mogelijk thuis

'Werk thuis, tenzij het niet anders kan'. Dat is de oproep van het kabinet, om de verspreiding van het Corona-virus in te dammen. Maar ook als je straks wel weer meer naar kantoor mag, kan het slim zijn een deel van je werkweek thuis te blijven werken. Zo blijft de verkeersdrukte op de A12 beperkt. En houden we samen de regio tussen Arnhem en de Duitse grens goed bereikbaar en leefbaar voor iedereen.

Tips Fiets

Fiets van de zaak

Sinds 1 januari 2020 is het makkelijker om werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak. Ook ondernemers zelf kunnen gebruik maken van de fiscale regeling Fiets van de zaak. Voor meer info kijk je op deze website.

Tips Fiets

Beloon en stimuleer fietsen

Door fietskilometers te belonen, stimuleer je het reisgedrag van je medewerkers. Ze stappen sneller op de fiets zodra ze weten dat hier iets leuks tegenover staat. Stimuleren kan via de regeling Kies de fiets


Van 1 juni tot en met 30 november 2021 kun je meedoen aan de FietsChallenge A12, de fietsactie speciaal voor bedrijven, werknemers en forenzen in De Liemers. Kijk op de actiepagina FietsChallenge A12 voor meer informatie en aanmelden!

Maak fietsroutes bekender

Stimuleer werknemers, klanten en bezoekers om bezoekers om met de fiets naar jouw bedrijf te komen. Maakt het hen gemakkelijk en laat weten welke fietsroutes ze kunnen nemen. Deel bijvoorbeeld deze fietsrouteplanners op je website: de Routeplanner van de Fietserbond (ook als app) of de Fietsrouteplanner van de ANWB.

Actuele reisinformatie

Kaart werkzaamheden
Bekijk de actuele werkzaamhedenBekijk de actuele werkzaamheden

Plan jouw ideale reis


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn