Reizigers

Als je op werkdagen weer eens de auto pakt, vraag je dan eens af: kan het niet anders? Kun je een of meer dagen per week met de fiets of de e-bike naar je werk? Misschien kun je thuis starten en pas later op pad, om zo de drukte op de weg te vermijden? Of sommige dagen in de week helemáál thuiswerken?

Doorbreek je eigen reisgewoontes en bekijk hoe jij op werkdagen slimmer kunt reizen! Mogelijkheden genoeg. Zo reis jij een stuk prettiger en help je ook nog eens mee de regio Arnhem, Liemers en Achterhoek voor iedereen goed bereikbaar en leefbaar te houden.

Hoe reis ik slim van en naar mijn werk?

Twee vrouwen fietsen door Arnhem, op fiets en OV-fiets

Waarom slimmer reizen?

De A12 tussen Arnhem en de Duitse grens en de aansluitende wegen in de regio zijn al een aantal jaren zeer druk. Daarnaast staat de komende jaren een aantal grote werkzaamheden op de planning  rondom de A12 in de regio Arnhem en Liemers. Om het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen en de regio voor iedereen bereikbaar en leefbaar te houden, stimuleren we alle reizigers om slimmer te reizen. Ook kleine aanpassingen in ons reisgedrag dragen al bij aan de doorstroming van het verkeer, de bereikbaarheid en leefbaarheid van de A12-regio. Vaak is dat ook beter voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee. Want het scheelt een hoop stress, als je weet dat je op tijd zult zijn en niet in de file terechtkomt.

Voordelen voor jou

  • Je vermijdt het drukke verkeer op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens en aansluitende wegen in de regio 
  • Je hebt een voorspelbaardere reistijd
  • Je helpt de regio goed bereikbaar te houden voor alle verkeer
  • Je gezondheid, je concentratie én je humeur gaan erop vooruit als je de fiets pakt
  • Je bespaart tijd én geld, als je overstapt op de fiets of samen reist
  • Je helpt uitlaatgassen (CO2-uitstoot) en geluid terug te dringen in jouw regio, als je je auto vaker laat staan

Ervaringen van andere forenzen

Al heel wat forenzen hebben gemerkt dat slimmer reizen makkelijker en vaak ook sneller is. 

Plan je reis slim

Plan jouw ideale reis, gebruik de routeplanner hieronder op de pagina. Bekijk of er werkzaamheden gepland staan. Is het nu druk op de weg? Kijk dan of je later op pad kunt gaan, of dat je anders kunt reizen. Toch met de auto? Check voor vertrek de drukte op de weg en kies de slimste route. 

TIPS

Tips Fiets

Pak de fiets of e-bike

Vlot en veilig naar werk, school, winkels of leuke uitjes rond de A12? Via de snelfietspaden in de regio Arnhem, Liemers en Achterhoek omzeil je de drukte en fiets je sneller naar je plaats van bestemming.

Of check je routes via deze fietsrouteplanners: de Routeplanner van de Fietserbond (ook als app) of de Fietsrouteplanner van de ANWB.

Misschien kun je de fiets ook combineren met het OV? Zo neem je je fiets mee in het OV. Op verschillende plaatsen kun je ook (elektrische) fietsen huren en delen. Bekijk hier de beschikbaarheid van OV-fietsen.

Tips Bus

Reis alleen als het écht nodig is

Wees kritisch op afspraken op locatie en vraag jezelf af of die reis maken écht noodzakelijk is. Aangeven dat je via videobellen aansluit bij een meeting is inmiddels heel normaal. Je vermijdt de drukte en bespaart op reistijd en kosten.

Tips Klok

Vertrek eerder of later

Door eerder of later te vertrekken, vermijd je drukke momenten in het verkeer. Bijvoorbeeld wanneer het druk is op de A12. Wanneer je net voor of na de spits vertrekt, kun je al veel drukte voorkomen, zonder dat je je dagplanning veel hoeft aan te passen. Check de verkeersdrukte voor vertrek, bijvoorbeeld met de routeplanner op onze homepage.

Tips Werkplek

Werk zoveel mogelijk thuis

'Werk thuis, tenzij het niet anders kan'. Dat is de oproep van het kabinet, om de verspreiding van het Corona-virus in te dammen. Maar ook als je straks wel weer meer naar kantoor mag, kan het slim zijn een deel van je werkweek thuis te blijven werken. Zo blijft de verkeersdrukte op de A12 beperkt. En houden we samen de regio tussen Arnhem en de Duitse grens goed bereikbaar en leefbaar voor iedereen.

Tips Werkplek

Gebruik slimme apps

Er zijn allerlei apps die je helpen slimme routes te kiezen. Bijvoorbeeld Google Maps of GoAbout (die je op deze website vindt bij ’Plan jouw ideale reis'). Ze zijn altijd actueel, je kunt vlak voor vertrek de verkeerssituatie bekijken en je route eventueel aanpassen.

Tips Auto

Voeg soepel en rustig in

Rij met gepaste snelheid zo lang mogelijk op de invoegstrook en voeg dan soepel in. Zo voorkom je dat andere auto’s ineens moeten remmen en er spookfiles ontstaan.

Tips Auto

Blijf op dezelfde rijstrook

De linkerrijstrook lijkt bij drukte en files vaak sneller, maar is juist veel onrustiger. Daardoor loopt deze rijstrook vaak als eerste vast en is de kans op kop-staartbotsingen, en dus onnodige files, daar groter.

Actuele reisinformatie

Kaart werkzaamheden
Bekijk de actuele werkzaamhedenBekijk de actuele werkzaamheden

Plan jouw ideale reis


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn