Subsidies voor duurzame logistiek in 2024

Ook in 2024 kan jouw organisatie gebruikmaken van subsidies om je logistiek slimmer en duurzamer te maken. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een elektrische truck, de aanschaf van een elektrische bestelwagen of de aanleg van laadinfra. Welke subsidies zijn er zoal? En vanaf wanneer kun je ze aanvragen? Hier vind je meer informatie.

Aanzet voor e-trucks

AanZET is een subsidie voor extra kosten bij aanschaf of lease van een e-truck, variërend van 6,1% tot maximaal 7.500 euro voor grote bedrijven tot 29% tot maximaal 115.200 euro voor kleine bedrijven/non-profitorganisaties. Het wordt aanbevolen de subsidie snel aan te vragen vanwege eerdere overschrijding van het beschikbare budget op dag 1. Subsidieaanvraag is mogelijk vanaf 26 maart 2024.

Meer over AanZET

SEBA voor e-bestelwagens

Wil je een nieuwe uitstootvrije bestelauto kopen of financial-leasen? Vraag subsidie aan uit de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Het subsidiepercentage bedraagt 7% voor grote ondernemingen, 10% voor middelgrote ondernemingen en 12% voor kleine ondernemingen, tot maximaal 5.000 euro per bestelauto. Houd de website van de RVO in de gaten om op tijd te weten wanneer je de subsidie kunt aanvragen. Dit wordt waarschijnlijk op zijn vroegst eind maart 2024.

Meer over SEBA

SSEB voor emissieloos bouwmaterieel

Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) ontvang je per nieuwe emissieloze bouwmachine maximaal 40% (voor midden- en kleinbedrijf maximaal 50%) van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. De subsidie is aan te vragen vanaf 5 maart 2024.

Meer over SSEB

Modal shift-regeling voor vervoer via water of spoor

Kiest jouw bedrijf ervoor om goederen via de binnenvaart of het spoor te gaan vervoeren, in plaats van over de weg? Dan kun je een modalshiftsubsidie aanvragen. Je komt in aanmerking als je gemiddeld minimaal 3 TEU per dag, voor minimaal 35 kilometer verplaatst van weg naar water of spoor. De subsidie bedraagt 20 euro per structureel verplaatste container (of een equivalent daarvan bij bulk). 

Meer over subsidie modal shift

MIA voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is geen subsidie, maar een financieel voordeel. Ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals e-trucks, kunnen gebruikmaken van de MIA. Daarmee profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. De MIA is heel het kalenderjaar aan te vragen.

Meer over MIA

Subsidie voor laadpalen en laadinfrastructuur (nieuw)

Een nieuwe subsidie, voor laadpalen en laadinfrastructuur. Zowel voor publieke laadopties als voor private laadopties inclusief bekabeling. Er wordt onderzocht of er ook op de mitigerende maatregelen (bijvoorbeeld een opslagbatterij) subsidie zal komen. Houd onze website in de gaten om op tijd te weten wanneer je de subsidie kunt aanvragen.

Subsidie DC-snellader en stationaire batterij

Wil je een DC-snellader met stationaire batterij voor je bestel- of vrachtwagen kopen, leasen, installeren en delen met derden? Dan kun je daarvoor subsidie aanvragen bij de provincie Gelderland. De subsidie bedraagt voor een DC-snellader maximaal 30% van de subsidiabele kosten met een maximum van 60.000 euro. Voor een DC-snellader in combinatie met een stationaire batterij is de subsidie maximaal 30% van de subsidiabele kosten met een maximum van 100.000 euro. De subsidie is nu al aan te vragen, tot en met 31 december 2024.

Meer over subsidies DC-snellader en stationaire batterij

Subsidie rapport en training duurzaam goederenvervoer over de weg

Wil je advies of een training over het verduurzamen van je wagenpark voor goederenvervoer of over laadinfrastructuur voor logistieke voertuigen? Dan kun je subsidie aanvragen bij de provincie Gelderland.. De subsidie is nu al aan te vragen, tot en met 31 december 2024.

Meer over deze subsidie

SWIM voor waterstoftankstations en voertuigen

De nieuwe Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) is er om tankstations te bouwen en voertuigen op waterstof aan te schaffen. De focus ligt daarbij op zwaar logistiek vervoer. De subsidie is interessant voor producenten, fabrikanten en ondernemers in waterstof of transport. Houd onze website in de gaten om op tijd te weten wanneer je de subsidie kunt aanvragen (de verwachting is maart 2024). 

Kijk terug

Webinar ‘Slim gebruikmaken van subsidies voor bestel- en vrachtwagens’

Rijdt jouw bedrijf met één of meer bestel- of vrachtwagens? Dan kun je in 2024 gebruikmaken van diverse subsidies om je wagenpark te verduurzamen. Tijdens het webinar op 30 januari 2024 vertelden onze logistiek makelaars je wat deze subsidies inhouden.

Bekijk het webinar


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn