Alliander maakt schone en gezonde mobiliteit makkelijker

Netwerkbedrijf Alliander, met vestigingen in onder meer Arnhem en Duiven, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het bedrijf maakt zich sterk voor schone en gezonde mobiliteit en een bereikbare A12-regio. Vooral door dat voor werknemers makkelijker en aantrekkelijker te maken. Lees er meer over in dit interview met Koen Eising en Ernst-Willem van Drumpt van Alliander.

Emissieloos

“Met ongeveer 7000 medewerkers en 35 gebouwen verdeeld over haar verzorgingsgebieden, heeft Alliander een fikse CO2-footprint”, vertelt Koen Eising, manager CSR (Corporate Social Responsibility). “Van ons energieverbruik gaat een aanzienlijk deel naar mobiliteit. Gezien de klimaatdoelen moet dat naar beneden. In 2030 willen we helemaal emissieloos rijden. Daarom stimuleren wij onze medewerkers om minder met de auto, en méér op de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk te reizen. Dat scheelt drukte op de weg en voorkomt uitlaatgassen.” 

Laagdrempelig

“Wij willen duurzamer reizen vooral laagdrempelig maken”, vertelt Ernst-Willem van Drumpt, manager Facilities. “Geen verplichtingen, maar belemmeringen wegnemen en het aantrekkelijk maken.” Koen komt met voorbeelden: “Denk aan financiële prikkels, zoals een treinkaart voor alle medewerkers. Óók voor medewerkers met een leaseauto, zij kunnen dan overstappen bij een P+R. Fietsen stimuleren we met voorzieningen voor omkleden en douchen. Naar ons kantoor in Duiven hebben we een fietspad gemaakt in aansluiting op de snelfietsroute. We willen ook af van fossiele brandstoffen. Daarom bieden we bijvoorbeeld een ruimer leasebudget voor mensen die kiezen voor elektrisch rijden en hebben we geen auto’s meer die op diesel rijden.” Helemaal de auto uit? Dat lukt niet. Ernst-Willem: “We willen een aantrekkelijke werkgever zijn. En ook bereikbaar zijn voor medewerkers die vanuit bijvoorbeeld de Achterhoek en de Liemers moeten komen. Reizen met het openbaar vervoer is dan niet per definitie de makkelijkste optie.”   

Portretfoto Koen Eising, foto Alliander
Portretfoto Ernst-Willem van Drumpt, foto Alliander

Bereikbare A12-regio

De bereikbaarheid van het bedrijf telt ook mee in de mobiliteitsaanpak van Alliander. De vestiging in Duiven staat pal naast de A12. Ernst-Willem: “Goede doorstroming van het verkeer is belangrijk voor ons. Wij moeten als bedrijf storingen kunnen oplossen en dan is elke vertraging of file onderweg ongewenst.” Koen: “Door ander vervoer dan de auto te stimuleren helpen wij ook mee om de wegen rond onze locaties bereikbaar te houden. Via intranet wijzen we onze mensen op geplande werkzaamheden in de buurt, andere vervoersopties. Of het belang om buiten de spits te reizen.” Medewerkers kunnen met hun leidinggevende en hun team ook afspraken maken over flexibele werktijden en/of thuiswerken. Ernst-Willem: “We werken activiteitgericht, wat betekent dat je – in goed overleg - je werk dáár kunt doen waar dit het beste past.”

Thuiswerken en corona

Ernst-Willem: “Sinds maart 2020 werken we grotendeels online. Bij de huidige regels betekent dat zoveel mogelijk thuiswerken. Circa 80 procent van ons personeel werkt nu -eind 2020 - thuis. Onze kantoren zijn momenteel alleen open voor mensen in vitale functies en bij beperkte alternatieven. De afgelopen maanden hebben we onze faciliteiten voor online en op afstand werken verder uitgebreid. Medewerkers kunnen daarnaast aanspraak maken op een budget om thuis een goede werkplek in te richten.” En na corona? “Ik verwacht dat we dan ook nog vaker flexibel en online blijven (samen)werken. Dat kan ook altijd vanaf onze andere locaties, waaronder Amsterdam, Leeuwarden en Haarlem. We willen dit zo goed mogelijk blijven faciliteren en barrières wegnemen.”

Schoon én gezond

Het is een integrale aanpak: duurzame mobiliteit en meer fietskilometers gaan hand in hand met acties voor vitale en gezonde werknemers. Of maatregelen om de parkeerdruk te verminderen. Alliander laat zich hierover adviseren door mobiliteitsmakelaar Marc Kemink, beschikbaar voor bedrijven in de regio Arnhem-Nijmegen en rond de A12. Koen: “Marc is als een spin in het web als het gaat om duurzame mobiliteit. Hij heeft ons bijvoorbeeld op het spoor van de e-bike probeeractie gezet. Dat hebben wij afgelopen jaar georganiseerd, met het doel medewerkers op de elektrische fiets te laten stappen. Deze zomer konden mensen twee weken lang een fiets lenen. Volgend jaar, wanneer de situatie hopelijk weer genormaliseerd is, willen we deze actie herhalen. We zien dat mensen nu met corona anders naar mobiliteit gaan kijken; fietsen en e-bikes zijn veel populairder geworden.”

SamenOm

Een andere actie waarmee Alliander fietsen stimuleert is ‘SamenOm’. Koen: “Met een vijftal bedrijven en de gemeente Arnhem hebben we dat opgericht. Samen organiseren we clinics en informatieve sessies, bijvoorbeeld met voormalig profwielrenner Maarten Ducrot, en zetten we fietsliefhebbers in als ambassadeurs. Met behulp van gaming maken we gedragsverandering leuk. Bij een fietswedstrijd dit najaar konden deelnemers dagelijks tussen 6.00 en 20.00 uur een half uur fietsen en dat afstrepen op een rittenkaart. Een apparaatje op hun fiets, de 'save drive pod', registreerde hun tijd en bewegingen. We sloten SamenOm af met een webinar met ‘fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet, professor duurzame mobiliteit van de Universiteit van Amsterdam. Een succes: 85 medewerkers van Alliander hebben in totaal zo’n 14.000 kilometer gefietst. Deze editie was nog een pilot om de techniek te testen, maar voorjaar 2021 willen we dit breder organiseren. Dus: lijkt het je wat, geef je dan ook op met je bedrijf! Samen kunnen we nóg meer mensen uit de auto en op de fiets krijgen.”  

(Foto's: Alliander en Samen Om)

Twee wielrenners fietsen over weg langs bos, foto Alliander

Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn