Mobiliteit en duurzaamheid: het inspirerende verhaal van Dachser in Zevenaar

Logistiek dienstverlener en familiebedrijf Dachser zet grote stappen in het verduurzamen van hun logistieke processen en het bevorderen van mobiliteit voor hun medewerkers. Van elektrische trekkers tot zonnepanelen op het dak, het bedrijf kijkt naar de toekomst met een scherp oog voor duurzaamheid en efficiency. In dit interview spreken we met Sebastiaan Hes, Communications Manager Benelux, en Tim Regelink, Facility Manager bij Dachser in Zevenaar, om inzicht te krijgen in de beweegredenen achter hun inspanningen en de impact die ze hebben gehad.

Een familiebedrijf met oog voor de toekomst

Het verhaal van Dachser begint in 1930. Voor Dachser is duurzaamheid niet alleen een doel, maar een manier van leven. Het bedrijf wil graag een voortrekkersrol spelen op het gebied van innovatie en logistiek binnen de industrie. Het doel? Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de toekomstige generaties, een leefbare planeet behouden.

Tevreden medewerkers door slimme mobiliteitsoplossingen

Ook staat het welzijn van werknemers voorop. Tim Regelink legt uit: "Ons personeel willen we natuurlijk alle faciliteiten bieden om zo goed mogelijk naar kantoor of de loods te reizen. Als voorbeeld, sommige van onze medewerkers werkten in nachtdiensten en konden goed met de trein naar Zevenaar reizen, maar het laatste stukje van hun reis was niet goed geregeld met het openbaar vervoer, wat resulteerde in extra reistijd. Om dit aan te pakken, hebben we stationsfietsen beschikbaar gesteld, waardoor medewerkers het laatste stukje van hun reis per fiets kunnen afleggen en aanzienlijk minder tijd kwijt zijn. Dit heeft de aantrekkelijkheid van Dachser als werkgever vergroot en het welzijn van onze medewerkers verbeterd."

Elektrische trekkers en zonnepanelen voor een schone toekomst

Een andere stap die Dachser heeft genomen, is de invoering van elektrische trekkers voor het verplaatsen van vrachteenheden op hun eigen terrein. Hoewel deze elektrische trekkers nog in bestelling staan, heeft het bedrijf al laadpalen geïnstalleerd om hun toekomstige trekkers van stroom te voorzien. Het verduurzamen van de terminaltrekkers was een prioriteit, omdat deze voertuigen continu korte afstanden afleggen en dus aanzienlijk bijdragen aan de totale uitstoot. Bovendien hebben ze in 2022 besloten om hun hal te bedekken met zonnepanelen om de elektrische trekkers van groene energie te voorzien. Hierdoor hopen ze hun ecologische voetafdruk aanzienlijk te verminderen. In afwachting van de twee elektrische trekkers wordt er gereden met een HVO100-terminaltrekker. HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oil) is een 100 procent duurzame brandstof en wordt, naast plantaardige oliën en vetten, gemaakt van restafval en restoliën, zoals gebruikt frituurvet. Rijden op HVO100 levert een CO2-reductie op van maar liefst 80%.

Efficiëntie sleutel om vervoer duurzamer te maken

Duurzaamheid zit ook in hun logistieke processen ingebed. Sebastiaan Hes legt uit: "Ons doel is om zo min mogelijk verkeersbewegingen te hebben met zo veel mogelijk goederen. Efficiëntie is de eerste en meest logische stap om het vervoer van goederen duurzamer te maken." Tim vult aan: "Daarnaast zijn we bezig om onze trailervloot om te zetten van normale trailers naar mega trailers, wat ons in staat stelt om meer goederen te vervoeren met dezelfde ritten. Dit resulteert in een hogere efficiëntie en een aanzienlijke CO2-reductie."

Duurzaam woon-werk verkeer

Het bedrijf heeft deelgenomen aan de FietsChallenge A12, met als doel bij te dragen aan het verminderen van verkeersdrukte op de snelweg. Ze zijn in gesprek met de gemeente voor de uitbereiding van een fietspad dat medewerkers veilige toegang biedt tot hun locatie, waardoor de aantrekkelijkheid van fietsen wordt vergroot. Ook wordt de fietsenstalling uitgebreid en worden er  laadpunten voor elektrische fietsen geplaatst om het woon-werkverkeer per fiets te stimuleren. Het bedrijf kent een fietsleaseplan om medewerkers te motiveren om een (elektrische) fiets aan te schaffen.

Samenwerken voor een duurzame toekomst

Het bedrijf blijft vooruitkijken en is van plan om hun truckparking uit te breiden met meer laadpunten voor vrachtwagens. Bovendien overweegt Dachser om meer elektrische vrachtwagens in hun vloot op te nemen en alternatieve brandstoffen zoals waterstof te verkennen. Sebastiaan benadrukt het belang van samenwerking en informatie-uitwisseling, en moedigt andere bedrijven aan om betrokken te raken bij duurzaamheidsinitiatieven. “Als we willen evolueren naar een duurzamere toekomst, is samenwerking van cruciaal belang.”


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn