Synerlogic: duurzaamheid en fietsstimulering als onderdeel van bedrijfscultuur

Synerlogic is sinds haar oorsprong, meer dan 115 jaar geleden, een belangrijke toeleverancier voor de voedingsmiddelenindustrie. Het familiebedrijf heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en fietsstimulering binnen hun organisatie. We spraken Lennie de Vos, Manager HR, en Jamila Chedra, Senior Specialist Regulatory Affairs & Compliance, om meer te weten te komen over hun inspanningen en successen op dit gebied.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Synerlogic ontwikkelt, produceert en distribueert ingrediënten, voedingsadditieven, chemie en reinigings-en desinfectiemiddelen voor onder andere de zuivelindustrie en de agrarische sector. Naast haar eigen producten, produceert Synerlogic als contract manufacturer ook poedervormige en vloeibare (Food Safe) chemie voor derden. Dit alles in Duiven waar men beschikt men over een eigen productiefaciliteit, warehouse met 18.000 palletlocaties, een laboratorium en R&D. Eén van de opvallende kenmerken van Synerlogic is de sterke focus op duurzaamheid. Het bedrijf zet zich actief in voor het verminderen van de ecologische voetafdruk en het stimuleren van duurzaam vervoer voor de collega’s. "Duurzaamheid staat hoog in ons vaandel," benadrukt Jamila. "We zijn gecertificeerd conform de CO2-prestatieladder, ISO 14001 en Responsible Care en bereiden ons voor op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de mobiliteitsregeling. Het is meer dan een certificering; duurzaamheid is geïntegreerd in onze missie en strategie."

Fietsstimulering en FietsChallenge A12

"De Fiets naar je Werk Dag is een jaarlijks terugkerend evenement bij Synerlogic," legt Lennie uit. "We geven er veel aandacht aan. Collega's die op die dag daadwerkelijk met de fiets komen, worden in het zonnetje gezet en krijgen een attentie. Dit laten we jaarlijks terugkomen." Het bedrijf nam dit jaar voor het eerst deel aan de FietsChallenge A12. Lennie vertelt: “We voegden een wedstrijdelement toe om te zien wie het vaakst en het meest fietst. Er ontstond een interne competitie. Collega’s gingen zelfs in het weekend extra fietsen om meer punten te halen. Het heeft echt iets teweeggebracht onderling.” Degene met de meeste kilometers  ontving een boekje met mooie fietsroutes en de Synerlogic wisseltrofee. “Collega’s die nooit op de fiets gingen maar dit nu wel deden, zijn ook in het zonnetje gezet.”

Impact van fietsstimulering

"De FietsChallenge had aantoonbare positieve effecten voor meerdere collega’s," vervolgt Lennie. "Zelf wil ik ook in de winter  een tot twee keer per week blijven fietsen. Het heeft niet alleen financiële voordelen opgeleverd, maar ook het besef dat de auto niet altijd noodzakelijk is. Ik ben privé veel meer gaan fietsen, pak minder makkelijk de auto. Het is eigenlijk heel eenvoudig om bij te dragen aan een beter milieu. Begin bij jezelf."

Meer collega’s op de fiets

"Op het gebied van fietsstimulering hebben we al stappen gezet," zegt Jamila. "We hebben een fietsplan en een fietslease regeling. Er is een goede fietsenstalling beschikbaar waar ook elektrische fietsen kunnen worden opgeladen. Veel van onze collega’s wonen binnen 10 kilometer van het werk, maar een aantal van hen pakken nog niet de fiets. Het doel voor 2024 is om 20% CO2 reductie woon-werkverkeer te behalen en dus meer collega's op de fiets naar het werk te krijgen. "Belangrijk is om hier blijvend aandacht aan te besteden en collega’s aan te sporen," voegt Lennie toe. "Voordelen benoemen, ambassadeurs aanstellen en ook financiële triggers overwegen om fietsen nog aantrekkelijker te maken. Ik denk dat de winst erin zit om bewuster met de auto om te gaan, niet de auto helemaal in de ban, maar er bewuster mee omgaan."

Kleine veranderingen met een grote impact

"Synerlogic illustreert hoe een bedrijf duurzaamheid niet alleen omarmt als certificering, maar ook integreert in de dagelijkse bedrijfsvoering," concludeert Jamila. "Het delen van succesverhalen is cruciaal om anderen te inspireren. De kracht van herhaling speelt hierbij een rol. We willen anderen laten zien dat kleine veranderingen binnen een organisatie een grote impact kunnen hebben op het milieu en het welzijn van medewerkers."


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn