Thuiswerken bij Rabobank Arnhem e.o.: 'Experimenteer, behoud het goede en kijk waar het slimmer kan'

Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Maar het vraagt ook wat van je fysieke en geestelijke conditie. Thuiswerken is topsport en dus is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Werkgevers kunnen daarin veel betekenen. Zo pakken ze dat aan bij Rabobank Arnhem en omstreken.


“Experimenteer, behoud het goede en kijk waar het slimmer kan”, zegt Cris van Arkelen, directeur Bedrijven bij Rabobank Arnhem en omstreken. Hier werkt iedereen thuis sinds maart 2020 het corona-virus Nederland overspoelde. Sindsdien is de adviesvestiging in Arnhem-Zuid gesloten. Op de kantoren in Zevenaar en Arnhem Centrum is er beperkte bezetting, alleen voor urgente en noodzakelijke handelingen.

Goede werkomstandigheden

Cris: “Goede werkomstandigheden thuis zijn belangrijk voor je houding en concentratie. Snel hebben we de faciliteiten geregeld die je nodig hebt om te kunnen thuiswerken: programma’s voor online vergaderen, een laptop thuis en een budget voor de aanschaf van schermen of een goede bureaustoel. Vanuit de Rabobank is er veel beschikbaar; van arbo-technisch advies, een fietsregeling, online trainingen mindfulness of boksen, tot en met coaching en psychische ondersteuning.

Afspraken maken

Vanaf het moment dat we begonnen met thuiswerken, hebben we ook duidelijke afspraken gemaakt, in overleg met ons team. Wanneer ga je wel en niet naar klanten toe? Daar zijn richtlijnen voor, maar er is altijd een grijs gebied. Die afweging is allereerst aan onze mensen zelf, maar altijd binnen de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen. En ook: hoe ga je om met de informatie van klanten? Want ook als je thuiswerkt moet je geen dingen laten slingeren.

Man achter beeldscherm, thuiswerken, foto Rabobank Arnhem

Loslaten wat je gewend bent

Als werkgever heb je veel invloed. Geef je medewerkers de ruimte zich aan de voorschriften te houden. Thuiswerken vraagt ook om loslaten wat je gewend bent; als werkgever en als werknemer. Doe de dingen op jouw moment. Accepteer van elkaar dat je niet altijd bereikbaar bent. We werken immers niet meer allemaal op hetzelfde moment, in dezelfde omstandigheden en hetzelfde kantoor Het is inspannend om de hele dag voor het scherm te zitten en al je gesprekken en vergaderingen online te moeten doen. Sommigen van ons hebben kinderen thuis, of moeten er zijn voor ouders of anderen. Flexibele starttijden kunnen dan wat lucht geven. Of verminder de druk door vergaderingen op te nemen, zodat die later terug te kijken zijn.

Tijd voor elkaar maken

Hoe houd je als team contact met elkaar? In het begin waren die pubquiz of afdelingsbingo leuk, maar dat is geen structurele oplossing. Wat werkt moet je steeds opnieuw bekijken, naarmate omstandigheden en behoeften veranderen. Na ons dagelijkse korte teamoverleg bel ik soms iemand nog even apart, als ik merk dat die daar behoefte aan heeft, of dat er meer speelt. Wil je meer de diepte in, dan moet je daar tijd voor maken. Wij plannen af en toe een uur in om door te praten over een onderwerp: wat gebeurt er momenteel in de Liemers, of wat is er besproken in het overleg met een bedrijvenorganisatie? En voor mijn beoordelingsgesprekken ben ik met collega’s gaan wandelen. Het is goed om nu bewust aandacht te geven aan het sociale en psychische welbevinden van collega’s. Een positieve mind-set is belangrijk om vol te kunnen houden.

Leren van ervaringen

De afgelopen tijd hebben we gezien dat thuiswerken het mogelijk maakt ons werk efficiënter te organiseren. Het is lang niet altijd nodig om naar kantoor te komen. Onze medewerkers waren anders 20 of 30 minuten onderweg en reisden dan vaak via de A12. Straks na corona willen we bij de Rabobank toe naar een hybride vorm, met een dag of 3 thuis voor werk dat concentratie vraagt, en 2 dagen naar kantoor komen voor vergaderingen en co-creatie. Dat scheelt tijd en zorgt ook nog eens voor een duurzamer woon-werkverkeer. En zo dragen we ook bij aan een bereikbare A12-regio.

Wennen

Jan Willem de Vries, accountmanager: “Het thuiswerken was in het begin erg wennen. Ik miste de dynamiek van collega’s om me heen. Privé en werk zijn thuis ook minder goed te scheiden. En je wilt de professionaliteit van de bank toch ook vanuit huis uitstralen. Lawaai om je heen als je aan het bellen bent is niet wenselijk. En een goede, rustige en gezonde werkplek is erg belangrijk om fit te blijven. De Rabobank heeft ons daarbij uitstekend geholpen.

In de online overleggen moesten we onze rol eerst wat vinden. Je bent geneigd het dan zakelijk en efficiënt te houden, maar zeker in deze tijd mag er weleens een grapje tussendoor. Met de collega’s hebben we ook tips en adviezen gedeeld op het gebied van welzijn en vitaliteit. Waar ik zelf ook erg tegenaan liep was het gevoel dat elke dag hetzelfde was, zonder enige vorm van afwisseling. Daarom probeer ik mijn dag telkens anders in te delen. Voor hardlopen of wandelen zoek ik steeds een andere route. Ik ken de bossen tussen Hummelo en Doetinchem nu als geen ander.”

Geef jouw werkgever op voor de Beste (Thuis)Werkgever Award!

Thuiswerken tijdens corona vraagt veel van medewerkers én werkgevers. Welke organisatie is de Beste (Thuis)Werkgever van 2020? En faciliteerde het thuiswerken goed, of hielp medewerkers om slim en veilig naar het werk te reizen? Nomineer jouw werkgever - vóór 10 maart 2021 - en maak kans op een e-bike! www.zowerkthet.nl/award

Een jury kiest de vier beste (thuis)werkgevers en overhandigt hen 16 maart - precies 1 jaar na de start van de eerste lockdown - de award.

Afbeelding campagne 'ZoWerktHet', nomineer beste thuiswerkgever

Thuiswerken: zorg goed voor jezelf en voor elkaar

Thuiswerken heeft zo z’n voordelen: minder reistijd en files en meer productiviteit. Maar als we de hele dag achter het scherm zitten, missen we ook lichaamsbeweging, sociale contacten en afwisseling. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf en voor elkaar te zorgen. Hier vind je tips en inspiratie:

Thuiswerken is topsport
Genoeg slapen, voldoende bewegen, gezond eten, ontspannen én op tijd pauze nemen: lessen uit de topsport die kunnen helpen om het structurele thuiswerken vol te houden. Op de website 'Thuiswerken is topsport' van NL Onderneemt Maatschappelijk! vinden thuiswerkers - en hun werkgevers - handige informatie en tips van experts op het gebied van bewegen, voeding, ontspannen en preventie. Ook kun je meedoen aan online activiteiten zoals workouts en spreekuren.

‘ZoWerktHet’
Hoe kun je als werkgever je mensen zo goed mogelijk ondersteunen bij het thuiswerken? Ook de website ZoWerktHet staat boordevol tips en leerzame voorbeelden. Klik door naar Regio voor de tips speciaal vanuit regio Arnhem-Nijmegen en het gebied rondom de A12.

Afbeelding 'Beweging Maakt Je Productiever, Creatiever En Gezonder'- Fietsersbond

Werken in beweging
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers niet alleen op weg naar het werk, maar ook nu tijdens het thuiswerken voldoende beweging krijgen? Op de website ‘Werken in beweging’ (Fietsersbond) lees je alles over de voordelen van fietsen naar het werk. Hoe je opstaat tegen zitten, lees je op de pagina ‘thuiswerken in beweging’.


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn