Van files tot fietspaden: het verhaal van Hemmie van Deelen, winnaar van de FietsChallenge A12

In het mooie dorp Herwen woont de winnaar van de FietsChallenge A12. Hemmie van Deelen, werkzaam bij KEMA Labs in Arnhem, ging de competitie aan en fietste zichzelf naar de overwinning. We spraken met Hemmie over zijn passie voor fietsen, zijn overwinning en zijn ervaringen met de speedpedelec.

Fanatieke fietser met een plan

Hemmie is geen onbekende op de fietspaden rond Arnhem. Met een gemiddelde van 50 kilometer per dag, vier dagen per week, heeft hij de FietsChallenge A12 serieus genomen. "Ik pakte 's morgens de kortste weg en 's avonds de wat langere weg. En dan kom ik wel aan die 50 kilometer per dag zo'n beetje," legt Hemmie uit, terwijl hij lachend terugdenkt aan zijn strategie. In het begin stond Hemmie op de 12e of 13e plaats in het klassement, maar door deel te nemen aan challenges wist hij gestaag op te klimmen. "Ik had het idee dat de mensen bovenaan in het klassement een paar weken met vakantie waren. Toen wist ik ze in te halen en stond ik op nummer 1," vertelt Hemmie trots. Het competitie-element heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Meer bewegen en files vermijden

Sinds drie jaar gebruikt Hemmie een speedpedelec om naar het werk te gaan. "Ik fietste eigenlijk niet naar het werk voordat ik de speedpedelec had. 25 kilometer op een gewone fiets vond ik te ver," bekent Hemmie. Zijn motivatie om een speedpedelec aan te schaffen was zowel sportief als praktisch. Hij wilde meer bewegen en de files vermijden. Het gebruik van een speedpedelec gaat echter niet zonder uitdagingen. Hemmie erkent dat het soms gevaarlijk kan zijn om op de weg te rijden vanwege de snelheid. Hij geeft er de voorkeur aan om het fietspad te gebruiken, waar hij rekening houdt met andere fietsers. "Ik houd er rekening mee dat ze me niet altijd kunnen zien omdat ik sneller ga," zegt Hemmie. De keuze voor het snelfietspad van Zevenaar naar Arnhem biedt Hemmie de mogelijkheid om files te vermijden en snel op zijn bestemming te komen.

Genieten van de natuur

Hemmie kwam de FietsChallenge tegen in de krant en besloot deel te nemen. De fanatieke fietser deed ook mee aan de challenges waarmee je extra punten kon verdienen en die zijn competitieve geest nog meer aanwakkerden. Voor Hemmie is fietsen niet alleen een vervoermiddel; het is een manier van leven, een manier om fit te blijven en te genieten van de natuur. "Ik fiets ook wel eens over de dijk. Gewoon omdat dat een mooie route is. Daar kom je ook niemand tegen. Echt fantastisch."

Goed begin van de dag

Als afsluiting van het interview benadrukt Hemmie het plezier van fietsen en de voordelen van het kiezen voor de fiets in plaats van de auto. "Het geeft een goed gevoel. Je komt frisser op je werk aan dan wanneer je met de auto gaat. Je begint je dag goed," deelt hij enthousiast.


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn