Vanuit het Duitse Emmerich, Praest en Elten reizen met je Nederlandse OV-kaart

Inchecken met je Nederlandse OV-kaart in Duitsland op weg naar school in Nederland. Voor grensbewoner Moris van Dee uit Netterden een grote wens. Nu is dit realiteit dankzij intensieve samenwerking tussen Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), Arriva en provincie Gelderland.

Gedeputeerde Jan van der Meer checkte vandaag als eerste in, in aanwezigheid van de burgemeester van Emmerich, Peter Hinze en Morris van Dee. Jan van der Meer: “Morris maakte ons glashelder waarom deze OV-paal zo belangrijk is, zeker voor jonge mensen in de grensstreek. Dankzij de intensieve samenwerking en veel overleg met onze Duitse buren kunnen we het grensoverschrijdende openbaar vervoer hiermee echt stimuleren.” 

Initiatief jonge Gelderse student

Het samenwerkingsproject komt voort uit de wens van de 17-jarige student Morris van Dee uit Netterden: “Net voordat ik naar het HBO zou gaan ontdekte ik dat ik een lange reistijd naar school zou hebben van bijna 2 uur enkele reis! Met de trein vanaf Emmerich zou me dit de helft van de reistijd schelen, maar daar kon ik mijn OV-chipkaart niet voor gebruiken. Ik heb dit in 2020 aangekaart bij de provincie tijdens de open agenda van Provinciale Staten. Mijn idee om OV-palen te plaatsen op de Duitse grensstations werd met enthousiasme ontvangen. Ik ben ontzettend blij dat er nu paaltjes staan, het scheelt me een hoop tijd!’’

Geen extra VRR-kaartje meer nodig

Houders van een OV-chipkaart, bijvoorbeeld forensen, scholieren of studenten die in- en uitstappen op station Emmerich, konden tot nu toe geen gebruik maken van hun OV-chipkaart en moesten daarom een extra VRR-kaartje (een Duits vervoersbewijs) kopen. Met de installatie van de apparatuur op de treinstations is het voor veel pendelaars in de grensregio nu veel gemakkelijker en aantrekkelijker om gebruik te maken van de grensoverschrijdende treinverbinding. Dat kan met de directe treinverbinding tussen Emmerich en Arnhem met de RE19 die sinds 2017 rijdt, mede dankzij eerdere samenwerking tussen provincie en het buurland.

Twee jaar voordat de incheckpaal er kwam

Wat een eenvoudige opgave leek, het plaatsen van een paar OV-palen, werd uiteindelijk een proces van twee jaar, waarbij meerdere Nederlandse en Duitse belanghebbenden betrokken waren. Sinds de start van het project hebben o.a. de provincie, VRR, Arriva en Stadt Emmerich meerdere keren met elkaar gesproken over de grensoverschrijdende belemmeringen voor het gebruik van de OV-chipkaart. Dit ging onder andere over de verrekening van de tarieven, de controle op de kaarten en allerlei andere zaken die geregeld moesten worden.

Straks ook inchecken met de bankkaart

Naast het in- en uitchecken op de OV-palen, is het vanaf nu ook mogelijk om saldo op te laden op de drie Duitse stations. Daarnaast zijn de OV-palen die op de stations zijn geïnstalleerd, toekomstbestendig. In de nabije toekomst kunnen bij deze palen ook betaalpassen gebruikt gaan worden om mee in/uit te checken, wat reizen met het OV voor nog meer mensen aantrekkelijker maakt.

Bijdrage van Europa

Het project wordt ondersteund door de Euregio Rijn-Waal met behulp van fondsen uit het Europese financieringsprogramma INTERREG Duitsland-Nederland.


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn