Voor 30 cent een volle tank

Nu de brandstofprijzen hoog zijn en openbaar parkeren steeds schaarser en duurder wordt, stappen steeds meer mensen over op een e-bike of speedpedelec. Per uur levert het je al snel euro’s op omdat je geen parkeerkosten, wegenbelasting en benzinekosten hebt. Bovendien kun je overal makkelijk parkeren. Daarnaast is fietsen ook goed voor het milieu, goed voor je gezondheid en je bent vaak sneller dan met de auto. Een van de mensen die overstapte op de fiets is Marco Wassink. Anderhalf jaar geleden schafte hij een speedpedelec aan om vanuit zijn woonplaats Ulft naar zijn werk in Arnhem of Doetinchem te reizen.

Klaar met de files op de A12

“Op de A12 staat het ’s ochtends altijd vast. Iedere dag in de file, ik was er klaar mee. Met de fiets ben ik er in ruim één uur.” Om die files te vermijden, schafte Marco een speedpedelec aan: een e-bike die 45 kilometer per uur haalt. “Ik heb zoveel in de auto gezeten dat ik dat eigenlijk niet meer wil. Ik wil liever fietsen. Toen ik een baan kreeg in Doetinchem was de keuze snel gemaakt. Met een kantoor op 10 kilometer afstand is fietsen goed te doen.” Om niet bezweet aan te komen kocht hij een speedpedelec. Later kwam daar bij dat hij voor zijn werk regelmatig naar Arnhem moet. Dat is 40 kilometer fietsen maar ook dat is prima haalbaar met een speedpedelec.”

Fietsplan

Naast files vermijden zijn het besparen van kosten en duurzaam reizen voor hem een belangrijke drijfveer. Ook zijn werkgever probeert op verschillende manieren medewerkers te stimuleren om op de fiets te komen. “Volgens mij is de kilometervergoeding voor alle overheidsmedewerkers 7 cent als je met de auto komt en 20 cent per kilometer voor de fiets. Ook is er een fietsplan. Dat houdt onder andere in dat je een bijdrage van 500 euro krijgt voor de aanschaf van een nieuwe fiets.”

Zorg voor goede kleding

Voor mensen die overwegen om ook met de fiets naar het werk te gaan heeft hij de volgende tip. “Het is misschien een open deur maar zorg voor goede kleding. Als je het koud krijgt, nat wordt of om een andere reden niet comfortabel op de fiets zit, is het zelfs voor de grootste bikkels moeilijk volhouden. Zorg er daarom voor dat je jezelf van top tot teen warm aankleedt. De elektrische ondersteuning zorgt ervoor dat je niet hard hoeft te trappen en je fris op je bestemming aankomt.”

Fietsen goed voor milieu

Wassink houdt van zijn fietstochten. “Ik ben sportief en ben graag buiten. Toch zie ik het fietsen naar mijn werk niet als sport, maar als een betere manier van transport. Daarbij is fietsen beter voor het milieu en het klimaat. Nee, ik ga niet meer met de auto naar het werk. Autorijden is ook gewoon duur. Ik betaal voor de fiets geen wegenbelasting. En voor 30 cent heb ik een volle ‘tank’.


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn