Willems Technisch Adviesbureau: een fietsplan invoeren is snel geregeld

Jeroen Willems is samen met zijn broer Werner de eigenaar van Willems Technisch Adviesbureau in Duiven. Het bedrijf bestaat 46 jaar en is gestart door hun vader. Jeroen moest er thuis zijn slaapkamer voor inleveren; dat werd hun vaders eerste kantoor. Inmiddels zit het bedrijf sinds 1989 aan de Visserlaan in Duiven. Het is een echt mkb-bedrijf waar inclusief de eigenaren 10 mensen werken. Onbewust is het bedrijf meer met mobiliteit bezig dan ze zelf doorhebben.

Mobiliteit in de bedrijfsvoering

Mobiliteit lijkt geen bewust thema in de bedrijfsvoering. Maar in gesprek beseft Jeroen zelf ook dat ze al goede stappen zetten. Zo hebben ze een fietsplan, volledige OV-vergoeding, geen kilometerkostenvergoeding binnen 10km van kantoor en elektrische leaseauto’s voor de medewerkers die veel onderweg zijn. Er is maar 1 medewerker zonder leaseauto die altijd met de auto naar het werk komt. Die woont ook meer dan 10 km van kantoor. “Hij begint vaak vroeg, om de files voor te zijn. Maar als er toch al file is, begint hij wat later of start hij thuis op. Ook dat is geen probleem”.

Fietsplan

Het verzoek voor een fietsplan kwam van een medewerker die altijd al op de fiets kwam. Hij had een nieuwe fiets nodig. “Eigenlijk waren we meteen enthousiast. We hebben ons verdiept in de mogelijkheden en een fietsplan gemaakt dat bij ons bedrijf past. Het is even wat uitzoekwerk maar dat is het echt waard! Toen we het fietsplan hadden, hebben we andere medewerkers ook gestimuleerd om er gebruik van te maken.”
Naast het fietsplan, heeft het bedrijf de fietsfaciliteiten ook op orde. Er is een overdekt fietsenhok. Deze is verlicht, er zitten stroompunten om de accu op te laden en ringen om een hangslot door te doen. Vaak staan er 6 fietsen in het fietsenhok. Het geheim volgens Jeroen? “Voor veel van ons is fietsen een vanzelfsprekendheid. We doen het gewoon. Fietsen zorgt er ook voor dat sommige collega’s thuis maar 1 auto hebben, dat is financieel ook voordeliger.”

Mkb’er? Regel een fietsplan!

Jeroen raadt het ieder ‘klein’ bedrijf aan om een fietsplan te nemen. “Het is echt niet zo moeilijk. Het is een paar uurtjes uitzoekwerk, maar daarna is het snel geregeld. Het maakt je aantrekkelijker als werkgever en het zorgt voor goodwill bij medewerkers.”

Meer plannen?

Onlangs heeft het bedrijf 2 laadpalen voor elektrische auto’s aan laten leggen met in totaal 4 laadpunten. “De bestrating rondom het zouden we ook wel willen aanpassen, te beginnen bij de 4 laadplaatsen. Om de 4 laadplaatsen herkenbaar te maken kun je er een bordje bijplaatsen of een icoon op de tegels spuiten. Maar, wij gaan we deze parkeerplaatsen wat vergroenen met open tegels en gras.”

Mobiliteit bij andere ondernemers

Jeroen is ook bestuurslid bij Lindus (ondernemersvereniging Liemers) en MKB Duiven. Bij allebei de besturen neemt hij het thema duurzaamheid onder z’n hoede. Mobiliteit is binnen MKB Duiven nog geen groot thema. “Maar sinds kort hebben we contact met de mobiliteitsmakelaar Oscar Roelofs. Dat werkt om het thema onder de aandacht te krijgen. Wat naast duurzaamheid ook belangrijke thema’s zijn, zijn vitaliteit en de huidige arbeidsmarkt. Dus daar kunnen we zeker haakjes vinden met het thema mobiliteit.”

Gouden fietstip

Jeroen is zelf ook een fietser. In z’n vrije tijd, maar ook voor woon-werkverkeer. Jeroen z’n gouden tip: “Schaf een elektrische fiets aan! Daardoor pak je écht vaker de fiets. Ook naar je werk en afspraken in de buurt. Je fietst makkelijk wat langere afstanden, je hebt geen last van tegenwind (of ‘je hebt altijd wind mee’) én je komt fris aan op het werk”.


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn