“Zorg dat fietsen naar je werk een gewoonte wordt”

Iedereen die over de A12 rijdt, merkt het. Het is weer hartstikke druk tussen Arnhem en de Duitse grens en de files die tijdens de pandemie wegbleven, zijn weer terug als vanouds. De A12 ter hoogte van de Liemers staat zelfs in de top tien van drukste fileplekken van Nederland. Daarom kiezen steeds meer mensen er voor om hun auto te laten staan. Marijn Rutten, werkzaam bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland, reist al jaren met de e-bike naar het kantoor in Arnhem. Hij vertelt waarom de e-bike een prima alternatief is voor de auto.

Na e-bike probeeractie meteen om

Marijn die sinds 1996 werkzaam is bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland heeft alle vervoersmiddelen naar het werk al uitgeprobeerd maar na een e-bike probeeractie in 2017 was hij om. “We konden een maand lang een elektrische fiets uitproberen, dat is mij zo goed bevallen dat ik meteen zelf een elektrische fiets heb aangeschaft. Sindsdien ga ik op de fiets naar het werk.” Dat hij meer reistijd kwijt is dan met de auto vindt hij niet erg: “Zo kom ik aan mijn dagelijkse beweging en ben ik lekker in de buitenlucht.”

RijnWaalpad

Voor zijn reis naar het kantoor in Arnhem maakt Marijn gebruik van het ‘RijnWaalpad’. Deze snelfietsroute verbindt Arnhem en Nijmegen en de tussenliggende kernen over een traject van 17 kilometer. Marijn vindt fietsen over het RijnWaalpad ideaal. “Het is voor mij 2 kilometer meer fietsen maar omdat ik geen stoplichten tegenkom, is mijn reistijd niet langer. Bovendien fietst het een stuk aangenamer.”

Racefiets of e-bike

Privé wordt er door Marijn ook veel gefietst maar dan voornamelijk op de racefiets. Vooral Berg en Dal, de stuwwallen bij Nijmegen en Groesbeek zijn favoriete plekken voor zijn ritten. En met vrienden legt hij ook bergetappes af in de Alpen. Sportief als hij is, kiest Marijn er soms voor om met de racefiets naar het werk te komen. “Alle faciliteiten op kantoor zijn aanwezig zoals douches en lockers, maar het vergt wel meer voorbereiding. De e-bike is een stuk makkelijker en je komt niet bezweet aan.”

Gewoon doen!

Tot slot heeft Marijn een tip voor mensen die overwegen om voor het woon-werkverkeer op de fiets te stappen: “Gewoon doen! Zorg dat fietsen naar je werk een gewoonte wordt. Begin in het voorjaar als het lekker weer is en groei dan in de seizoenen.”


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn