Ontspannen de files voorbij? Pak de elektrische scooter of de speed pedelec!

De A12 tussen Arnhem en Duitse grens is al jaren een filegevoelig traject. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun auto te laten staan. In plaats daarvan reizen ze naar hun werk met ander vervoer. Forenzen André Oortgijs en Henco Lassche vertellen waarom zij de speed pedelec of elektrische scooter een prima alternatief vinden, ook voor langere afstanden binnen de A12-regio.

Op zijn elektrische scooter rijdt Henco Lassche snel en comfortabel de files op de A12 voorbij, op weg naar zijn werk bij Rijkswaterstaat in Arnhem. 

“Al in 2012 ben ik overgestapt op de elektrische fiets. Vanuit Duiven was ik dan binnen een half uur op kantoor in Arnhem. Na mijn verhuizing naar Zevenaar in 2018 heb ik een elektrische scooter gekocht. Daarmee ben ik in dik twintig minuten op mijn werk.

Door de bebouwde kom van Duiven, Westervoort en Arnhem rijd ik met mijn scooter gewoon over de weg. Daarna kan ik kilometerslang lekker doorrijden over het snelfietspad langs de A12. Hooguit is het soms even opletten vanwege de verschillende snelheden. Fietsers horen mij niet altijd aankomen op mijn elektrische scooter, dus dan toeter ik altijd even om te waarschuwen dat ik eraankom.

Henco Lassche gaat op scooter naar zijn werk

Ontspannen

Reizen op de elektrische scooter geeft mij vrijheid. Ik rijd gewoon om de file heen en kan vertrekken wanneer ik wil. Met de auto over de A12 is onbegonnen werk. Dan sta ik al gauw een uur of langer in de file, niet echt een ontspannen begin van mijn dag. En met de geplande werkzaamheden aan de A12 en de A15 wordt dat er niet beter op. Op de scooter reis ik ook comfortabel genoeg. In de wintermaanden trek ik gewoon mijn dikke motorjas aan en klik ik een zeiltje om mijn benen tegen wind en regen. Met mijn 4 seizoenenbanden lig ik ook stevig genoeg op de weg. En in de zomer is het bijna altijd fijn om buiten te zijn.

De hele dag druk

Net als veel mensen werk ik al maanden thuis, mijn scooter blijft in de garage. Vanuit mijn huis in Zevenaar pak ik eigenlijk altijd de fiets als dat kan. Mijn auto gebruik ik hooguit om boodschappen te doen, of op weg naar familie in Overijssel en Drenthe. Maar dan moet je alleen wel je tijden uitkiezen. Sinds we met het Covid-virus te maken hebben, is de spits wel afgevlakt, maar is het helaas de hele dag door druk op de weg.

Stimuleer elektrisch

Ik zie veel collega’s voor 20-30 kilometer reizen nog steeds in de auto stappen. Terwijl de elektrische scooter of de elektrische fiets dan prima alternatieven zijn. Wil je als werkgever elektrisch rijden stimuleren, maak het dan financieel ook interessant. Helaas betaalt mijn werkgever wel mee aan de elektrische fiets, maar voor elektrische scooters en auto’s geldt dezelfde kilometervergoeding als voor benzinevarianten. Ik rijd zonder uitlaatgassen én op schone brandstof: aan het eind van de dag laad ik thuis mijn accu op met stroom van de zonnepanelen op mijn dak.”

Ook André Oortgijs laat nu de auto staan. Op weg naar zijn werk bij Besi in Duiven stapt hij nu op de speed pedelec. Lekker sportief en wel zo zeker.

“In februari 2020 heb ik deze speed pedelec overgenomen van een collega, toen die een nieuwe kocht. Ik dacht er al een tijdje over om er een te kopen en kon het zo mooi uitproberen. Nou, het bevalt prima. Op de speed pedelec ben ik lekker buiten en kan ik mijn hoofd lekker leegmaken. Ik heb ook meteen wat beweging, want ik stel mijn fiets zo in dat ik zelf moet meetrappen. Op de speed pedelec kun je tot een snelheid van 45 km per uur, een stuk harder dan op een gewone of een elektrische fiets. Dat is voor mij ook de kick. Ik moet wel een helm op, maar dat maakt me voor automobilisten goed herkenbaar als snelle fietser.

Om de files heen

Met de auto stond ik op de A12 vaak in de file. Ik moest altijd rekening houden met vertraging en vertrok ‘s morgens soms wel drie kwartier vroeger om op tijd te zijn. Nu op de speed pedelec rijd ik gewoon om de files heen en ben ik zeker van mijn reistijd. Van mijn huis in ’s-Heerenberg naar kantoor in Duiven, ruim 21 kilometer, doe ik er 40 minuten over. Onderweg kom ik een aantal stoplichten tegen, maar verder kan ik doorrijden over het snelfietspad langs de snelweg. 

Lekker in beweging

Mijn werkgever stimuleert dit ook. Die biedt sinds kort een fietsplan waarmee je een bijdrage kunt aanvragen voor de aanschaf van een fiets, in ruil voor vrije dagen. Op kantoor is er een kleedkamer en een douche, en kunnen we onze accu opladen als dat nodig is. Er zijn meer collega’s die op de fiets naar het werk komen, bijvoorbeeld vanuit Wehl of Zeddam. Niet perse omdat het duurzamer is, maar vooral omdat je zo lekker in beweging bent. We houden allemaal wel van een sportieve uitdaging. Met collega’s onderling bieden we tegen elkaar op met de gereden kilometers en snelheid. Sommigen rijden na het werk samen nog een rondje om. Eerder kwam het ook al ter sprake vanwege de files op de A12, maar sinds Covid-19 praten we vaker over thuiswerken, of overstappen op andere manieren van reizen. Ja hoor, ik kan het iedereen aanraden die anders met de auto via de A12 moet.”

Rijd jij ook snel de file voorbij?

Bekijk ook de snelfietsroutes bij jou in de buurt


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn