Vanaf 24 april: andere verkeerssituatie op A12 IJsselbruggen voor verkeer richting Duitsland, vanwege start voorbereidingen renovatie

Vanaf zondag 24 april 9.00 uur krijgt het verkeer richting Duitsland op de IJsselbruggen in de snelweg A12 te maken met een andere verkeerssituatie. Weggebruikers rijden vanaf dat moment over de betonnen brug en de buitenste stalen brug. Hierdoor kan Rijkswaterstaat starten met de voorbereidingen voor de renovatie van de middelste (stalen) brug. De renovatie gaat later dit jaar beginnen.

Verkeershinder

In verband met de benodigde aanpassingen van de wegindeling is de A12 richting Duitsland tussen  knooppunt Velperbroek en Westervoort (inclusief afslag 27) twee nachten afgesloten voor alle verkeer van vrijdag 22 april 21.00 uur tot zaterdag 23 april 8.00 uur en van zaterdag 23 april 21.00 uur tot zondag 24 april 9.00 uur. Er wordt een omleidingsroute ingesteld. Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan. Het verkeer dient beide nachten rekening te houden met extra reistijd.

 

Renovatie

De stalen A12 IJsselbruggen ten oosten van Arnhem zijn na 60 jaar toe aan renovatie en versterking. Bouwcombinatie Savera IJsselbruggen voert de renovatie uit in opdracht van Rijkswaterstaat. De renovatie bestaat voornamelijk uit laswerkzaamheden aan de onderkant van de brug. In 2022 renoveren we eerst de middelste stalen brug. Daarna start de renovatie van de buitenste stalen brug. Tijdens de renovatie blijft de huidige verkeerssituatie bestaan: 3 rijstroken richting Utrecht, 4 rijstroken richting Duitsland. Het verkeer op de A12 maakt gebruik van de brug waaraan niet wordt gewerkt. In 2024 is de renovatie naar verwachting afgerond. Na de renovatie heeft het verkeer in beide richtingen weer 4 rijstroken ter beschikking. De stalen A12 IJsselbruggen zijn dan weer 30 jaar vrij van groot onderhoud.

Voorbereidingen

De voorbereidende werkzaamheden van Savera IJsselbruggen bestaan onder andere uit de bouw van steigers onder en boven de brug en het inrichten van een bouwplaats onder de brug aan de westkant van de IJssel. Daarnaast worden de voegovergangen van de middelste brug vervangen. De renovatie van de IJsselbruggen gebeurt op een vernieuwende manier. Rijkswaterstaat en Savera IJsselbruggen maken samen het ontwerp én voeren het werk samen uit. Hierdoor verloopt de renovatie voorspelbaarder en kan het werk sneller en binnen budget worden opgeleverd.

Meer informatie

Meer informatie over (verkeers)maatregelen op en rond de A12 IJsselbruggen is te vinden op www.rws.nl/A12IJsselbruggen.


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn