Financiële regelingen om het fietsen te stimuleren

Ervaring leert dat jouw medewerkers sneller voor de fiets kiezen als je ze de juiste fiscale regelingen aanbiedt. Dit blijkt ook uit onderzoek. Wat de meest gunstige regelgeving is, verschilt per situatie. Raadpleeg jouw eigen financieel adviseur of neem contact op met de mobiliteitsmakelaar van A12 Slim Reizen voor hulp bij het maken van deze keuze. Of maak gebruik van (gratis) fiscaal advies

Drie soorten regelgeving voor de fiets

Grofweg zijn er 3 soorten regelgeving van toepassing bij fietsstimulering:

  1. Fiets van de zaak (lease-fietsregeling)
  2. De werkkostenregeling (WKR)
  3. Fietskilometervergoeding

Bekijk de toelichting hieronder op de pagina.

Webinars

In het voorjaar van 2023 organiseerden we een tweetal webinars over verschillende financiële regelingen om fietsen te stimuleren

1. Fiets van de zaak

Per 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’ veranderd. Het wordt voor werkgevers makkelijker om hun werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak. Ondernemers (bijvoorbeeld kleine ondernemers en zzp’ers) kunnen ook zelf gebruik maken van de regeling. Dit is een lease-fietsregeling.

Hoe werkt het? 

Een fiets van de zaak maakt het mogelijk om een (elektrische) fiets of een Speed-Pedelec te gebruiken voor woon-werkverkeer. De werknemer hoeft dan niet zelf een fiets te kopen. Hij of zij mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor een fietstochtje, de boodschappen of het wegbrengen van de kinderen.

Zie ook de vragen en antwoorden op de site van de rijksoverheid.

Wat kost een fiets van de zaak?

De werkgever betaalt de fiets en meestal ook de kosten voor onderhoud en reparatie. Wel krijgt de werknemer te maken met een bijtelling bij het salaris. Uiteindelijk betaalt de werknemer daardoor enkele euro’s per maand extra belasting.  

Hoe werkt de bijtelling?

Wie een fiets van de zaak privé gebruikt, heeft daar voordeel van. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaalt hij of zij loonbelasting. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar. De werkgever telt dit bedrag op bij het salaris. Hierover betaalt de werknemer dan maandelijks belasting.

Eigen bijdrage

De werkgever kan de werknemer om een maandelijkse eigen bijdrage vragen. Dit bedrag gaat dan van de bijtelling af. De werknemer ziet dit terug op zijn of haar loonstrookje.

Werkgever vergoedt soms bijtelling

De werkgever mag er ook voor kiezen de bijtelling voor zijn rekening te nemen. Dat kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval hoeft de werknemer helemaal geen belasting te betalen.

Geen of minder reiskostenvergoeding

Maakt de werknemer gebruik van een fiets van de zaak? Dan kan het zijn dat hij of zij bepaalde reiskostenvergoedingen niet meer krijgt van de werkgever. Bijvoorbeeld een kilometervergoeding. Daar staat tegenover dat de werknemer ook minder of geen reiskosten meer maakt. De werkgever bepaalt welke reiskosten al dan niet vergoed worden.

2. De werkkostenregeling (WKR)

Een werkgever mag via werkkostenregeling (WKR) tot 1,18%* van de loonsom als onbelaste vergoeding aan de medewerker geven. Deze regeling wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld een belastingvrije fiets of e-bike van de zaak. Maar de werkgever kan deze regeling ook gebruiken voor bijvoorbeeld een sportabonnement of een kerstpakket. De werkgever mag zelf bepalen welke keuzes hij maakt, zolang het maar wel in de vrije ruimte van de WKR past.

* Per 2022 geldt voor de eerste € 400.000 van de loonsom een percentage van 1,7%. Voor het bedrag boven € 400.000 geldt het percentage van 1,18%. Op de site van de Belastingdienst vind je ook meer informatie.

3. Fietskilometervergoeding

Per 1 januari 2024 is de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten verhoogd naar € 0,23 per kilometer.

Nu de kilometervergoeding omhoog is gegaan naar € 0,23 per kilometer wordt fietsen naar werk nóg aantrekkelijker. Wist je dat 25% van de autoforensen bereid is om met de juiste regelingen en voorzieningen over te stappen op een ander vervoersmiddel?

Meer informatie?

Wat de optimale regeling is voor jouw bedrijf hangt af van je beleid, ambities en de ruimte binnen de Werkkostenregeling (WKR). Om dit te onderzoeken kun je contact opnemen met de mobiliteitsmakelaar of gebruik maken van (gratis) fiscaal advies.


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn